No one is born hating another person because of the colour of his sikn, or his background or his religion.
People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can
be tought to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. Nelson Mandela.

Tuesday 28 May 2013

Høyre vil kutte i Etiopia-bistanden Gunnar Zachrisen

Etiopia må regne med kutt i norsk bistand dersom det blir en borgerlig regjering til høsten. Det fastslår Høyres handels- og utviklingspolitiske talsmann Peter S. Gitmark. 
 På kort sikt vil det helt åpenbart bli endringer i Etiopia-bistanden dersom Høyre tar over. Vi vil umiddelbart iverksette en gjennomgang av bistanden til landet med sikte på å skille ut hvilke deler av bistanden som støtter regimet og hvilke som tjener det etiopiske folket, sier Gitmark.
Ifølge stortingsrepresentanten vil det være naturlig å stanse eller fryse den delen av bistanden som er mest regimeunderstøttende. Han levner ingen tvil om at
Høyre er svært kritisk til det sittende regimet i Etiopia, en regjering den rødgrønne regjeringen har hatt nær kontakt med både på bistandsområdet og utenrikspolitisk.

Autoritært

– Dette er et illegitimt og autoritært regime som jevnlig begår overgrep mot menneskerettighetene. Opposisjonelle kastes i fengsel, sivilsamfunnet er pålagt store begrensninger og det er begrensninger på ytringsfrihet, sier Gitmark.
Han karakteriserer den rødgrønne regjeringens holdning til Etiopia som en «puddelholdning», der Norge har strøket Etiopia etter hårene. Gitmark viser blant annet til statsminister Jens Stoltenberg og tidligere utviklingsminister Erik Solheims samarbeid med den tidligere (nå avdøde) statsministeren Meles Zenawi.
Under klimaforhandlingene i Durban i desember 2011 inngikk regjeringen en avtale med Meles i Etiopia om å gi opptil 350 millioner norske kroner i året til skogbruk, energi- og landbruksprosjekter. Dette ville i så fall innebære en kraftig økning i den norske statlige bistanden til landet. Samtidig reduserte Sverige sin bistand til landet.

Nei til regimestøtte

Det er viktig at hele vår bistand virker positivt for demokrati og menneskerettigheter. Vi må ikke bidra til å legitimere styret i Addis, eller å bygge opp barrierer for et mulig regimeskifte og demokratisering av landet, sier Gitmark.
Etiopia har i flere år vært en vestlig bistandsyndling i Afrika som følge av gode resultater for økonomisk vekst og i arbeidet for FNs tusenårsmål. Norsk bistand til Etiopia var i fjor på 228 millioner kroner (tall fra Norad). I 2011 var bistanden på 163 millioner kroner, fordelt på sekkeposter som godt styresett og sivilt samfunn (27 prosent), helse og sosial (20 pst.), økonomisk utvikling og handel (16 pst.) og miljø og energi (15 pst.). Inneværende års statsbudsjett legger opp til hovedsatsingsområder som skog, klimatilpasning/landbruk og energisamarbeid, samt menneskerettigheter og styresett.

Tiltale

Det internasjonale sivilsamfunnsnettverket Civicus tar i en pressemelding 19. mars avstand fra ulike udemokratiske handlinger i Etiopia de siste par månedene, blant annet vedtak om å reise tiltale mot flere uavhengige journalister og tvangsmessig avregistrering av tre sivilsamfunnsorganisasjoner.
8. februar i år reiste Høyesterett i landet tiltale mot (avisredaktøren) Temesghen Desalegn, sjefredaktør i avisen Addis Times for blant annet å sette ut falske rykter og injurier. Myndighetene har tidligere trukket tilbake avisens lisens fordi den hadde rapportert om statsminister Meles Zenawis sviktende helse.

Færre fattige

Samtidig har forskningsinstitusjonen Development Initiatives nylig utgitt en rapport der den gir gode karakterer til Etiopia for effektiv fattigdomsbekjempelse. Andelen fattige har falt med 9 prosentpoeng i perioden 2004-2011, men det er samtidig en økning i gruppen av de aller fattigste. Minst 10 prosent av befolkningen lever fortsatt i kronisk fattigdom, på tross av at landet er en av de raskest voksende ikke-oljebaserte økonomiene i Afrika.
– Rapporten viser at Etiopia på flere områder gjør betydelige framskritt på det økonomiske området, for eksempel innen jordbruk, men at situasjonen ikke er så rosenrød som det den norske regjeringen tidligere har gitt inntrykk av. En del marginaliserte grupper og minoriteter er foreløpig ekskludert fra å nyte godt av den økonomiske veksten, sier Gitmark.
Rapporten berømmer Etiopia for klare framskritt også på områder som utdanning og helse.
Publisert: 11.04.2013
source: http://www.bistandsaktuelt.no/nyheter-og-reportasjer/arkiv-nyheter-og-reportasjer/h%C3%B8yre-vil-kutte-i-etiopia-bistanden

No comments:

Post a Comment